Hond

Hondenpaspoort

Ben je geschikt als hondeneigenaar?

Wil je een hond als huisdier?  Er komt veel kijken bij het houden van een hond. Een hond verzorgen en zindelijk maken kost veel tijd en vereist een duidelijk dagritme. De volgende vragen geven een idee of een hond  bij je past.

 • Heb je de ruimte en de tijd om een hond dagelijks vrij buiten te laten bewegen?
 • Ga je graag wandelen, ook als het regent of koud is?
 • Wil je dagelijks de uitwerpselen opruimen en/of de hond zindelijk maken?
 • Ben je bereid om per maand 85 euro kosten (per jaar 700 - 1300 euro) te betalen ?
 • Wil je de komende 10 – 20 jaar voor de hond zorgen?
 • Heb je een oplossing voor de hond als je op vakantie gaat of een lange dag weg ben?
 • Is iedereen van het gezin enthousiast om een hond te nemen?
 • Ben je zeker dat er niemand in het gezin allergisch is voor honden?
 • Kan je er tegen dat de hond veel vuil maakt of soms iets stuk maakt?
 • Heb je genoeg ruimte binnen en/of is de tuin hoog genoeg omheind?

Als je op één van deze vragen nee  antwoordt, dan is de aankoop  en/of adoptie van een hond misschien toch geen goed idee.

Wil je wel graag contact met honden, dan kan je misschien wel vrijwilligerswerk doen bij een lokaal asiel of iemand met honden helpen en zo ervaring opdoen.

Naar boven

Een hond kiezen

hond kiezen

Voor je een hond koopt of adopteert,  moet je nagaan of de eigenschappen van de hond passen bij jouw woning, budget en levensstijl. We onderscheiden een 10-tal groepen van honden, gaande van schoothonden tot jachthonden. Hondenrassen verschillen in activiteitsniveau, blaffen, waakzaamheid, jachtinstinct, grootte, vachtverzorging enzovoort. Ga bij meerdere asielen of fokkers kijken, en vraag informatie aan de verenigingen van rashonden. Zo ontdek je welk type hond bij jou past. De onderstaande vragen kunnen je op weg helpen:

 • Waarom wil je een hond in huis halen? Eerder als gezelschap, of om te waken, om samen te sporten of om aan shows deel te nemen?
 • Welke eigenschappen moet de hond hebben om te passen bij jouw leven?
 • Hoe vaak ga je je actief bezig houden met de hond?
 • Hoe groot mag zijn jachtinstinct zijn? Zijn er nog katten, konijnen of schapen in de omgeving waarvoor de hond een bedreiging kan zijn?
 • Wil je een pup of liever een volwassen hond en heb je tijd voor de (her)opvoeding en gewenningsperiode?
 • Hoeveel tijd en geld kan je besteden aan de (vacht)verzorging?

Naar boven

Waar haal je een hond?

Als je weet welk type hond je wil, dan moet je nog beslissen waar je hem haalt. Je kan een hond adopteren uit een asiel of kopen bij een erkende fokker of een particulier.

Een erkende fokker herken je aan zijn erkenningsnummer (het HK-nummer). Een erkenningsnummer wijst erop dat de fokker voldoet aan de wetgeving, maar het is geen kwaliteitslabel. Particulieren die sporadisch een nest hebben, hoeven geen erkenningsnummer aan te vragen. Bij adoptie uit een Belgisch asiel is het dier vaak al gecastreerd en heeft het medische controles gehad.

Ongeacht waar je je hond haalt, je mag je niet laten misleiden door een zielig ogende pup of mooie praatjes van de verkoper. Wees even kritisch als wanneer je een wagen of woning zou kopen. Het gaat tenslotte om een jarenlange verantwoordelijkheid.

Voorkom fraude en let voor een legale aankoop van een hond op volgende punten:

 • Koop geen hond via internet zonder dat je het dier gezien hebt.
 • Advertenties op algemene websites moeten een erkenningsnummer (HK nummer) vermelden. Ga niet in op advertenties die geen of een vals HK-nummer gebruiken of die een bestaand nummer misbruiken. De lijst van de erkende nummers en bijhorende adressen vind je op de website van de Dienst Dierenwelzijn.
 • Advertenties van particulieren vind je in gespecialiseerde media. Zij mogen niet adverteren op de algemene websites.
 • Ga langs bij de fokker en controleer de hygiëne en omstandigheden waarin de honden leven.
 • Elke hond moet een paspoort hebben dat je onmiddellijk moet meekrijgen. Het mag niet worden opgestuurd.
 • De afkomst van de hond kan je zien aan het paspoort. Het nummer van een Belgisch paspoort begint met de letters BE. Alleen kweker-handelaars mogen honden invoeren.
 • Elke hond moet gechipt en geregistreerd zijn. De verkoper moet er voor zorgen dat de hond op jouw naam komt te staan. Ga dit enkele weken na de aankoop zelf na op www.dogid.be en vraag aan jouw dierenarts om het chipnummer te controleren.
 • Koop je bij een erkende kweker, dan moet je een garantiecertificaat krijgen.

Voor de aankoop van een gezonde en sociale pup let je ook hierop:

 • Hoe reageren de aanwezige honden op mensen en andere dieren?
 • Zijn alle honden gezond, proper en hebben hun uitwerpselen een vaste structuur?
 • Mag je meerdere keren komen kennismaken en worden al je vragen beantwoord?
 • Is de teef (moederhond) bij de pups?
 • Groeien de honden op in een huiselijke omgeving?
 • Zijn er bewijzen van gezondheidscontroles van de ouders aanwezig?
 • Is het een ras met veel risico op erfelijke of aangeboren ziektes en misvormingen? Vraag dan aan de fokker wat hij doet om problemen te voorkomen.  
 • Hebben de fokhonden een goed leven?

Als je niet bekend bent met hondenfokkerij en handel, vraag dan hulp aan een dierenarts of expert bij de aankoop. Wees op je hoede als er veel rassen en nestjes verkocht worden, en koop geen zielige hondjes, want dat houdt foute handel in stand. Als je mistoestanden ziet, meld dit dan zeker bij de Dienst Dierenwelzijn

Naar boven

Wettelijke verplichtingen bij aankoop of adoptie

In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de chip overschrijven op naam van de koper via www.dogid.be. Vergeet niet je gegevens daar aan te passen als je verhuist.

Een pup moet minstens 8 weken bij de moeder blijven, langer is beter als de pup in een gezonde huiselijke omgeving opgroeit.

Als de hond uit het buitenland komt, dan moet hij zeker ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Daarom moet een pup minstens 15 weken oud zijn vooraleer hij naar België mag komen. Lees alle regels over reizen met dieren

Naar boven

Hoeveel kost een hond?

De aankoopprijs van een hond varieert van 200 euro voor een adoptiehond tot 2000 euro of meer voor een rashond.

Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.

De vaste kosten voor voer, vlooienpreventie, ontwormingsmiddelen en vaccinaties schommelen tussen 50 en 110 euro per maand. Een grote hond kost aanzienlijk meer dan een kleine. Als de hond ziek wordt, kunnen de kosten oplopen.

Naar boven

Wat heeft een hond nodig?

Huisvestinghonden in mand

De hond moet voldoende ruimte hebben om te lopen, te spelen en om zijn behoefte te doen. De huisvesting moet veilig zijn en de hond beschermen tegen koude en hitte. Een droge en comfortabele slaapplaats is verplicht. Dit kan een mand in huis zijn of een hondenhok buiten met isolatie, stro of dekens. Een kennel of een bench (draadkooi) is ongeschikt als permanente huisvesting.

honden samenGezelschap

Een hond is een sociaal dier. Als je één hond hebt, zorg dan voor bekende en bevriende honden als vaste speel- en wandelpartners. Als je een hond een lange tijd alleen laat, dan kan hij ten prooi vallen aan stress en verveling.

Voeding

Een hond moet minstens twee keer per dag voer krijgen waarop staat: ‘complete hondenvoeding’. Pas op met tafelrestjes of extra’s, die kunnen de hond immers ziek of te dik maken. Dikke honden krijgen sneller last van ernstige gezondheidsproblemen. De ribben moeten gemakkelijk voelbaar zijn en net niet zichtbaar onder de huid. Laat de hond met rust tijdens en vlak na het eten.Hondenvrienden

Beweging 

Honden hebben als ontspanning afwisselende activiteiten nodig. Ze moeten kunnen snuffelen, lopen, graven, zwemmen en onderzoeken. Laat de hond dagelijks uit aan een comfortabel tuig en een lange leiband. Laat de hond loslopen waar het mogelijk en toegelaten is, bijvoorbeeld op een hondenweide.

Naar boven

Opvoeding

Spreek met het hele gezin dezelfde regels af voor de hond en wees hierin consequent. Bijvoorbeeld: als de hond bij volwassenen wel mag opspringen en bij kinderen niet, dan is dat verwarrend. Spreek af dat iedereen de hond rustig begroet zodat opspringen kan worden voorkomen.

Voorkom ongewenst gedrag in plaats van het te bestraffen. Een hond gedraagt zich ontspannen als hij zich veilig voelt en je vertrouwt.

Pups moeten nog zindelijk worden gemaakt, wat 2 weken tot 5 maanden kan duren. Het belangrijkste is regelmaat en iedere paar uur naar buiten gaan, ook eenmaal per nacht.

Honden kauwen graag als ze tanden wisselen. Kauwen kan ook een teken van verveling en eenzaamheid zijn. Zorg voor een aantal veilige kauwspeeltjes of een kluif.

Naar boven

Verzorging

De dagelijkse verzorging kost enkele momenten tot uren per dag. Bij oudere of zieke honden zal de verzorging intensiever zijn. Met een oudere hond of een pup moet je vaker korte wandelingen maken en ongelukjes opruimen. Misschien moet je elke dag medicijnen toedienen of moet je rekening houden met andere individuele behoeftes.

Een hond houden betekent:

 • Altijd rekening houden met je planning en de behoeftes van de hond.
 • Zorgen voor stabiele sociale contacten en ontspanning.
 • Controleren of de hond gezond is en goed op gewicht is.
 • Afhankelijk van zijn leeftijd de hond minstens tweemaal per dag voeren en de waterbak schoonmaken en vullen.
 • De hond zeker viermaal per dag uitlaten of  in een tuin laten waar hij zijn behoefte mag doen.
 • Met pups niet te ver lopen (5 minuten per maand dat ze oud zijn) en voldoende rust geven. Volwassen honden mogen wel regelmatig een intensieve wandeling maken.
 • Dagelijks schoonmaken: stofzuigen, dweilen, uitwerpselen opruimen, haren van meubels en dekens verwijderen.
 • In samenspraak met je dierenarts de hond regelmatig behandelen tegen parasieten zoals wormen, vlooien en teken.

Naar boven

Gezondheid

gezonde hondEen gezonde hond is alert, actief en heeft propere ogen, neus en oren. De hond heeft een slanke taille en je voelt gemakkelijk de ribben onder een dun vetlaagje. De vacht is glanzend en de huid is soepel.

Gewichtsverlies, een slechte conditie, gedragsveranderingen, jeuk, kreupelheid, kale plekken, een bolle buik, diarree, braken, kortademigheid en hoesten kunnen er op wijzen dat je hond ziek is. Zie je een of meerdere van deze signalen, raadpleeg dan een dierenarts.

Laat pups vaccineren tegen parvovirose, rattenziekte, hondenziekte en hepatitis als ze 6, 9 en 12 weken oud zijn. Bespreek met de dierenarts wanneer hervaccinatie nodig is voor jouw hond. Als je wil reizen buiten België, dan is de inenting tegen rabiës ook verplicht

Behandel de hond iedere 3 maanden tegen wormen of laat de dierenarts ontlastingsonderzoek uitvoeren. Behandel de hond ook geregeld preventief tegen vlooien en teken.

Hou de omgeving schoon en ruim de uitwerpselen elke dag op.

Honden worden geslachtsrijp als ze tussen 6 en 18 maanden oud zijn. Een teefje wordt dan loops en verliest een rossige vloeistof uit haar vulva, een reu kan gaan dekken.  Laat je hond eventueel castreren of steriliseren als je een ongewenst nest wil voorkomen. Bespreek de voor- en nadelen van castratie voor jouw hond met je dierenarts.

Een grote hond wordt 8 tot 13 jaar oud. Kleine honden kunnen wel 18 jaar en ouder worden. Naarmate de hond ouder wordt, is het aangeraden om zijn gezondheid regelmatig te (laten) controleren.

Naar boven

Jouw hond, jouw verantwoordelijkheid

Als eigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor je hond. Hou zeker rekening met de volgende zaken:

 • Laat de hond niet alleen bij kinderen. Leg je aan kinderen uit hoe honden zich gedragen.
 • Ruim uitwerpselen op. Verschillende gemeenten geven een GAS-boete als je geen poepzakjes bij je hebt als je de hond uitlaat.
 • Hou de hond aan de lijn waar dat moet. Een hond laten loslopen waar het niet mag, kan een GAS-boete opleveren.
 • geel lint = afstand houdenLaat de hond niet alleen bij een winkel, hij kan immers gestolen worden.
 • Laat een hond nooit alleen in de auto als het buiten 15°C of warmer is. De temperatuur kan dan razendsnel oplopen, zelfs met een raampje open.
 • Contact met vreemde honden kan bij je hond stress veroorzaken, loop daarom met een boog om onbekende honden heen.
 • Hou zeker afstand van andere honden met een geel lintje aan de leiband: dit geeft aan dat deze honden niet benaderd mogen worden, bijvoorbeeld omdat de hond loops is, agressief kan zijn of een besmettelijke ziekte heeft. Je kan dit ook zelf toepassen.

Naar boven