Verzorging

Een dier houden of verzorgen
De 5 vrijheden

Net zoals een mens heeft een huisdier aandacht en zorg nodig. Dat kost je tijd en geld, maar het welzijn van je dier wordt daar in grote mate door bepaald. Wat je zoal moet doen, hangt af van het type huisdier. Informeer je dus goed vooraf,  lees op deze pagina alles over de ‘vijf vrijheden’ en ontdek zo wat dierenwelzijn in de praktijk betekent. Minoes, Max en alle andere huisdieren zullen je eeuwig dankbaar zijn.

1/ Vers water en correcte voeding zijn van levensbelang

Vers water en correcte voeding betekent veel voor de gezondheid van dieren. Zo moet water steeds beschikbaar zijn. Opletten dus voor lekkende flessen of slecht werkende drinkinstallaties op weides. En in de winter durft het water al eens te bevriezen, in de zomer verdampt het dan weer.

Ook een dier eet graag van een propere tafel, zorg dus steeds voor kraaknette voeder- en drinkbakken en bewaar het voeder correct (droog, weg van ongedierte,…). Voederresten verwijder je steeds want deze kunnen bederven of ongedierte aantrekken. Bij vissen zorgen deze resten dan weer voor vuil water.

Welke voeding en hoeveel je ervan geeft, hangt af van de soort en de toestand van het dier: een drachtig dier heeft vaak andere voeding nodig dan een dier op leeftijd. De ene moet op rantsoen, de andere wil constant kunnen eten. Een kat drinkt beter geen melk. En sommige dieren kunnen een extraatje gebruiken, zo heeft een cavia nood aan vitamine C.

Laat je dier ook eens naar zijn voedsel zoeken zoals het dat in de natuur zou doen. Onder ‘verrijking’ vind je hoe je voeding zo kan aanbieden.

En vergeet niet: wat jij lekker vindt, kan voor een dier giftig zijn!  Meer info over een veilige omgeving of vraag advies aan je dierenarts. Dat doe je steeds als met vragen of twijfels zit.

Meer info: Dieren en voeding

2/ Een eigen stek…

…of het belang van goede huisvesting voor je dier. Zorg ervoor dat deze stevig en veilig is (oppassen dus met nagels, splinters, geverfde elementen,…) en dat je huisdier niet kan ontsnappen. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame materialen. En zorg ervoor dat het hok groot genoeg is. De hokken en kooien die je in de winkel ziet, zijn eigenlijk te klein. De nodige minimumafmetingen vind je telkens in de desbetreffende huisdierwijzer. En vergeet de leefomgeving niet. Deze moet zo natuurlijk mogelijk zijn met schuilplaatsen zodat een dier zich veilig kan voelen. In terraria en aquaria houd je elementen zoals de zuurtegraad van het water, de luchtvochtigheid, enz. goed in het oog. Met omgevingsverrijking zorg je ervoor dat je dier zich niet verveelt, bouw dus een aantal leuke (speel)elementen. Een dier dat vaak binnen zit, geef je een rustige en beschutte plaats weg van lawaai, licht, rook, geuren,… Dus geen vogelkooi naast je tv of in de keuken. Dieren die buiten zitten (weide,…) beschut je tegen zowel felle zon als regen en wind.

3/ Verzorg je dier

Een dier in huis nemen, betekent ook dat je er voor zorgt en er dagelijks mee bezig bent. Wanneer je iets vreemds merkt, raadpleeg je indien nodig een dierenarts, dat doe je trouwens best sowieso regelmatig. Hoe beter je je dier kent, hoe sneller je iets abnormaals zal opmerken. Hou vooral oren, tanden, vacht, nagels, hoeven en klauwen in het oog. In aquaria en terraria hou je de water- en luchtkwaliteit in de gaten.

4/ Stimuleer natuurlijk gedrag

Een dier moet zich als een dier van zijn soort kunnen gedragen: graven, snuffelen, klimmen, … Daarom is het belangrijk dat je weet wat het natuurlijk gedrag van je dier is, check hiervoor de huisdierwijzers. Verrijking is het sleutelwoord hierbij: voederverrijking (je dier laten zoeken naar eten), omgevingsverrijking (het verblijf zo inrichten dat je dier een bezigheid heeft, bijv. speelelementen in terraria en aquaria maar evengoed bij konijnen en knaagdieren). Sociale dieren zoals konijnen houd je niet alleen. Vergeet ook het bioritme van het dier niet. Nachtdieren zet je op een rustige plaats zodat ze overdag kunnen slapen. En ’s nachts zet je ze best niet in je eigen slaapkamer als je zelf wil slapen…

Meer info: https://huisdierinfo/verrijking

5/ Vermijd angst en stress

Hou er rekening mee dat ook dieren angst en stress kunnen ervaren. Zo speelt de leefomgeving en het hok/kooi een belangrijke rol. Plaats deze laatste bijvoorbeeld nooit in een drukke, lawaaierige omgeving. Sociale dieren zoals konijnen leven graag met soortgenoten samen. Vaak worden ze aanzien als knuffeldieren maar konijnen worden helemaal niet graag geknuffeld. In de verschillende huisdierwijzers lees je per diersoort wat kan en niet kan.

Meer info: in de huisdierwijzers