Contacteer ons
Departement Omgeving
Identificatie en registratie
|
Sterilisatie / castratie
|
De identificatie gebeurt door de dierenarts die een chip in de linkerkant van de hals van de kat inplant. Daarom wordt identificatie ook wel eens chippen genoemd. De chip bevat een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers. Dit is het chipnummer van de kat.
Het chipnummer wordt geregistreerd in een databank samen met
Een registratie zonder chippen is dus niet mogelijk.
Dit betekent dus ook dat je de registratiegegevens moet aanpassen bij veranderingen bijv. verandering van verantwoordelijke, verhuis, overlijden van de kat, ...
Sinds 1 november 2017 moeten alle registraties in één centrale databank CatID gebeuren.
Als een kat gevonden wordt, kan hij makkelijk met zijn baasje herenigd worden als de registratie correct is gebeurd.
Als je kat op 1 november 2017 ouder was dan 12 weken, moet ze wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor het dier en voor jou, is het natuurlijk beter als ze wel gechipt en geregistreerd is. Als ze verloren zou lopen, wordt ze sneller terug herenigd met jou.
Nee, als je kat al geregistreerd was moet je ze niet opnieuw in CatID registreren. Als je ze verkoopt of weggeeft, moet ze wel in CatID geregistreerd worden. Dit moet gebeuren door je dierenarts.
Kom je met je kat uit het buitenland en blijf je minstens 6 maanden in België, dan moet je je kat binnen de 8 dagen na aankomst laten registeren. Hou hierbij ook rekening met de voorschriften van FOD Volksgezondheid.
Je kan zelf de gegevens van je kat beheren via CatID online. Je kan volgende wijzigen doen:
Op de website van CatID vind je enkele instructiefilmpjes. Als je voor het eerst met CatID werkt, bekijk dan vooraf het instructiefilmpje 'Hoe een kat opzoeken in CatID?'.
Om met CatID te werken heb je een kaartlezer, je eID en je pincode nodig.
Instructiefilmpjes: wijzigen van de gegevens van mijn kat of van mijn gegevens.
Dit kan uiteraard enkel voor katten die geregistreerd zijn in CatID.
De wetgeving vind je op de website van de dienst Dierenwelzijn.