Met je kat naar de dierenarts

Voor de gezondheid van je kat is een regelmatig bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De meeste katten vinden dit geen fijne ervaring. Veel eigenaars zien er dan ook tegenop om met de kat naar de dierenarts te gaan. Met een aantal kleine maatregelen kan je het bezoek voor jou en je kat echter een stuk aangenamer maken.

Hoe rustiger de kat, hoe makkelijker en veiliger het onderzoek kan verlopen. Een kat die in het verleden al slechte ervaringen heeft gehad, zal niet meer helemaal rustig te krijgen zijn. Het is wel mogelijk het stressniveau te verlagen en zelfs een beetje minder stress kan veel verschil maken op de behandelingstafel.

Een goede transportmand kiezen

Een goede transportmand is noodzakelijk om je kat veilig te vervoeren. Kies een transportmand die zowel bovenaan als vooraan open kan. Zo kan de kat makkelijker in en uit de mand gezet worden. Beter nog is het als de hele bovenkant van de transportmand eraf kan. Voor veel onderzoeken kan de kat dan gewoon in de onderste helft van de transportmand blijven zitten. Dit geeft veel minder stress en zorgt voor een vlotter en veiliger bezoek aan de dierenarts.

Het materiaal van de transportmand moet goed afwasbaar zijn. Door de stress of na een narcose kan de kat haar behoefte in de mand doen. Na het bezoek aan de dierenarts kunnen nare geuren en ziektekiemen zo ook weggewassen worden.

Maatregelen vooraf

Veel katten leggen het verband tussen de transportmand en het bezoek aan de dierenarts. Ze vluchten dan weg en verstoppen zich zodra de mand wordt bovengehaald. Om dit te voorkomen, kan je van de mand een fijn, veilig plekje voor de kat maken:

  • Laat de mand altijd op een rustige plaats in huis staan.
  • Maak er een knus holletje van door er een dekentje in te leggen.
  • Leg af en toe lekkere snoepjes in de mand.
  • Laat de kat op eigen tempo de mand ontdekken, dwing haar niet en besteed niet te veel aandacht aan de mand.
  • Als je kat geregeld in de mand ligt, doe dan af en toe het deurtje even dicht en meteen weer open. Zo went de kat aan het deurtje en leert ze dat de mand ook weer open gaat. Beloon de kat als ze rustig blijft.

Zo zal de mand een veilige plek worden die de kat graag ingaat. Ook bij de dierenarts zal ze zich daardoor meer op haar gemak voelen.

De dag van het bezoek

Laat het dekentje dat normaal in het mandje ligt er zeker in liggen. Het heeft de vertrouwde geur van thuis en geeft de kat een veilig gevoel.

Lok de kat in de mand met een snoepje of zet haar er langs boven in. Blijf zelf rustig en begin niet te worstelen. Lukt het niet meteen, stop dan en laat je kat eerst terug tot rust komen. Het mag geen negatieve ervaring worden voor de kat.

Controleer of alle deurtjes en klepjes goed dicht zijn. Drapeer een deken of handdoek met de geur van thuis over de mand, zodat de kat beschut zit. Draag de mand liever niet aan het handvat, maar neem hem in je armen. Zo schommelt de mand minder en wordt je kat minder door elkaar geschud.

Zet de mand in de auto veilig vast en hou rekening met bochten en vluchtheuvels zodat de kat geen te hobbelige rit meemaakt.

In de wachtkamer

In de wachtkamer bij de dierenarts is het belangrijk om je kat weg te houden van andere dieren. Honden die aan de mand snuffelen en andere katten die staren zijn heel bedreigend voor je kat. Bovendien kunnen deze dieren zelf ziek zijn en je kat besmetten.

Zet de mand niet op de grond, want dit geeft extra stress. In veel wachtkamers zijn zogenaamde kattenparkeerplaatsen voorzien. Dit zijn schabben of kasten waar je de mand op kan zetten, zodat de kat hoog en veilig zit. Als alternatief kan je de mand op een stoel zetten of op je schoot houden.

Sommige katten kijken graag rond, maar de meeste katten zijn rustiger als de mand met een deken of handdoek wordt afgeschermd.

Indien mogelijk, maak dan op voorhand een afspraak zodat je niet (lang) moet wachten.

Bij de dierenarts

Wanneer je in de behandelingskamer binnen mag, wacht dan even tot de dierenarts de behandelingstafel heeft kunnen schoonmaken. Zo worden de geurstoffen van vorige dieren verwijderd. Als je kat ruikt dat er een andere bange kat op de tafel heeft gezeten, zal ze zelf ook angstiger worden.

Open de mand vooraan en wacht even af, de kans is groot dat je kat zelf naar buiten komt. Trek de kat nooit langs voor uit de bak en laat ook niet toe dat iemand anders dat doet! Komt je kat er niet zelf uit, neem dan de bovenkant van de mand. In veel gevallen –bijvoorbeeld voor de jaarlijkse inentingen- kan je kat gewoon in de mand blijven zitten. Als er uitgebreider onderzoek moet gebeuren, til dan zelf de kat langs boven uit de mand. Heb je een mand waarbij dit niet kan, trek dan aan het dekentje om je kat zo naar buiten te schuiven. Eventueel kan je eerst nog een handdoek over de kat heen leggen zodat ze toch een beschut gevoel krijgt. Zo zal ze minder gemakkelijk uithalen om te krabben.

Leg het dekentje van thuis op de behandelingstafel en zet de kat daar op. Zo zal je kat veel rustiger blijven. Als je kat angstig is, dan kan je haar ook bedekken met een dekentje. Zo voelt ze zich veiliger en zal ze minder nood voelen om agressief te zijn. Alleen de delen die onderzocht moeten worden, worden dan bloot gemaakt.

Als je kat onrustig is, dan kan het helpen om haar even door de kamer te laten lopen. Uiteraard moeten de deuren dan goed gesloten blijven. Veel katten zijn daarna rustiger en makkelijker te hanteren.

Gebruik steeds zo min mogelijk dwang. De meeste katten laten onderzoeken en zelfs bloed prikken veel beter toe als ze niet in een dwanggreep worden gehouden. Hoe minder een kat wordt vastgehouden, hoe minder ze zal tegenwerken. Gebruik een nekgreep alleen in geval van uiterste nood.

Schrikt je kat gemakkelijk, hou dan ook rekening met geluiden. Zet je gsm op stil en vraag de dierenarts om de telefoon even af te leggen.

Terug thuis

Je kat heeft door het bezoek aan de dierenarts een andere geur dan gewoonlijk. Andere huisdieren kunnen hier angstig of agressief door reageren. Zet om dit te voorkomen je kat even in een kamer apart en laat haar zelf de mand uit komen. Aai ondertussen met een droog washandje of microvezeldoek eerst de andere katten in huis. Aai nu met hetzelfde washandje de kat die naar de dierenarts is geweest. Zo krijgt ze terug een bekende geur. Zet nu de draagmand in de huiskamer zodat de andere huisdieren hieraan kunnen ruiken. Pas daarna laat je de kat uit de kamer.

Wat met zeer angstige of agressieve katten?

Heb je een zeer angstige kat of wordt je kat agressief bij de dierenarts? Dan is het diervriendelijker en veiliger om haar licht te laten verdoven voor een onderzoek.

Vraag aan je dierenarts op voorhand een zogenaamde ‘dwangkooi’. Dit soort kooien is speciaal ontworpen om een injectie te kunnen geven zonder de kat uit de kooi te moeten halen. Zet de kat thuis in de dwangkooi en bedek de kooi met een deken zodat de kat beschut zit. Bij de dierenarts wordt de kat dan verdoofd terwijl ze nog in de kooi zit. Daarna kan ze veilig onderzocht worden en weet ze zelf niets van het onderzoek.

Naar boven