Je dier veilig op stap

Katten

Trekt je kat er graag op uit? Vergroot dan haar zichtbaarheid met een fluorescerend halsbandje. Gebruik een bandje dat makkelijk loslaat wanneer de kat ergens achter blijft haken of er met haar pootje in vastraakt bijvoorbeeld met een kliksysteem.

Als het buiten koud is, kruipen katten soms onder de motorkap. Om kattenleed te voorkomen, kan je even claxonneren of een klop geven op de motorkap alvorens weg te rijden.

Honden

Hond met reflecterend vestje

Als je met je hond gaat wandelen op drukke plaatsen, zorg dan dat de leiband niet te lang is en vooral voldoende zichtbaar.

In het donker is het belangrijk dat je hond goed zichtbaar is. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar zoals een reflecterend vestje of halsband, een lampje of een halsband met LED-verlichting.

Denk ook aan de voetzolen van je hond. In de winter kunnen ze geïrriteerd geraken van het strooizout. In de zomer zijn ze gevoelig aan de temperatuur van het asfalt, het beton en de stenen, die bij warm weer extreem kan oplopen.

Ben je van plan om een lange wandeling met je hond te maken, zorg dan dat je voldoende water mee hebt.

 

Moet mijn hond aan de leiband?


In veel steden en gemeenten is de verplichting om honden aan te lijnen opgenomen in het politiereglement.

Je hond aan de leiband meenemen terwijl jij met je fiets of brommer rijdt, is verboden volgens de Wegcode.

Als je een wandeling gaat maken in de natuur, moet je de hond altijd aan de leiband houden. Waarom moet mijn hond aan de leiband?
Maar ook aan de leiband kan je hond actief bezig zijn. Tips om mijn hond aangelijnd uit te laten.

Alleen in een hondenlosloopzone kan je ongestoord je hond laten loslopen. Waar vind ik de hondenzones in natuurgebieden?

Paarden

Als je te paard de baan opgaat, ben je een weggebruiker en moet je de Wegcode respecteren.
Een goede zichtbaarheid is tevens cruciaal. Een bescherming uit reflecterend, fluorescerend of lichtgevend materiaal verhoogt de veiligheid aanzienlijk. Meer hierover kan je lezen in de brochure Zichtbaarheid op de openbare weg van Paardenpunt Vlaanderen.  Op die website vind je meer nuttige informatie over paarden op de openbare weg.