Contacteer ons
Departement Omgeving
|
De identificatie gebeurt door de dierenarts die een chip in de linkerkant van de hals van de hond inplant. Daarom wordt identificatie ook wel eens chippen genoemd. De chip bevat een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers. Dit is het chipnummer van de hond.
Vroeger werd een tatoeage geplaatst maar dat is niet meer toegelaten.
Het chipnummer wordt geregistreerd in een centrale databank DogID samen met
Een registratie zonder chippen is dus niet mogelijk.
Dit betekent dus ook dat je de registratiegegevens moet aanpassen bij veranderingen bijv. verandering van verantwoordelijke, verhuis, overlijden van de hond, ... Je neemt hiervoor contact op met de beheerder van de databank DogID.
Als een hond gevonden wordt, kan hij makkelijk met zijn baasje herenigd worden als de registratie correct is. Met het chipnummer kan je nagaan wie de verantwoordelijke van de hond is.
Het chipnummer kan je enkel aflezen met een chiplezer. Maar het staat ook vermeld in het paspoort van de hond. Het nummer geef je in op de website van de databank DogID.
Afhankelijk van de situatie krijg je verschillende mogelijkheden.
Als je verhuist, dan moet je dit zo snel mogelijk (binnen de 8 dagen) melden aan de databank zodat de gegevens van je hond worden aangepast.
Je stuurt het kaartje “Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden”, dat je bij de papieren van je hond vindt, terug met het nieuwe adres. Je ontvangt een nieuwe kaart binnen de 14 dagen.
Kom je met je hond uit het buitenland en blijf je minstens 6 maanden in België, dan moet je je hond binnen de 8 dagen na aankomst laten registeren. Hou hierbij ook rekening met de voorschriften van FOD Volksgezondheid.
Als je net een hond gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd.
De verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID. Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvang je een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet je in het paspoort van de hond kleven.
Als je geen certificaat ontvangt, dan is er misschien iets fout gelopen. Geef het chipnummer in op de website van DogID. Als jouw gegevens niet verschijnen, dan neem je contact op met de verkoper of het asiel.
Als je hond is overleden, meld je dit aan DogID.
De wetgeving vind je op de website van de dienst Dierenwelzijn. De regelgeving die van toepassing is, is het KB van 25 april 2014 over de identificatie en registratie van honden.
Zowel DogID als je dierenarts, zullen je kunnen verder helpen en adviseren.