Je hond castreren, steriliseren of een nest nemen?

Waarom honden castreren?

Een teef kan al vanaf 6 maanden geslachtsrijp zijn. Vanaf dat moment komt haar hormonale cyclus op gang en is ze gemiddeld tweemaal per jaar loops. De loopsheid is de periode waarin de teef vruchtbaar is. Ze heeft dan een bloederige afscheiding uit de vagina en kan onrustig zijn.

Ongecastreerde reuen kunnen zeer veel interesse tonen in een loopse teef. Dit kan vervelend zijn als je gaat wandelen (tip: geef aan dat andere hondeneigenaars afstand moeten houden met een geel lint aan de leiband). Bovendien moet je oppassen dat je teef niet per ongeluk gedekt wordt en daardoor een ziekte oploopt of ongewenst drachtig geraakt. Castratie (zo heet het ook bij teven) voorkomt dat een teef loops wordt en sluit ongewenste nesten uit.

Castratie helpt ook gezondheidsproblemen voorkomen. Bij teven vermindert castratie het risico op melklierkanker en baarmoederontsteking sterk. Melkkliertumoren zijn de meest voorkomende kwaadaardige tumoren bij de hond. De bescherming tegen melkkliertumoren is het grootst als de castratie gebeurt voor de eerste loopsheid. Hoe ouder de teef is bij de castratie, des te hoger het risico dat ze alsnog melkkliertumoren krijgt. Bij de reu helpt castratie voorhuidontsteking en prostaatproblemen te voorkomen.

Afhankelijk van het ras, kan castratie ook nadelige effecten hebben. Bespreek met je dierenarts wat de voor- en nadelen zijn voor jouw hond.

Castratie en gedragsproblemen

Een castratie wordt soms ook overwogen bij gedragsproblemen. Een reu kan bijvoorbeeld overmatig seksueel gedrag vertonen, zoals andere dieren of mensen berijden, overmatig plassen of zeer overheersend zijn tegenover andere honden of zelfs de eigenaar. De eigenaar kan dit als negatief ervaren en het kan in erge gevallen een aanleiding zijn om de hond van de hand te doen.

Castratie biedt echter geen garantie voor het oplossen van gedragsproblemen. Vaak liggen er andere oorzaken dan hormonen aan de basis van probleemgedrag. Alleen als beslist wordt de reu vóór de pubertijd te castreren kunnen de typisch mannelijke gedragingen voorkomen worden.

Wat is het verschil tussen steriliseren en castreren?

Sterilisatie is een algemene term en betekent “onvruchtbaar maken”. Dit kan op verschillende manieren: ofwel door de zaad- of eileiders af te binden, met behoud van de teelballen en eierstokken en dus de bijhorende hormonen, ofwel door te “castreren”. Meestal wordt gekozen voor castratie omdat dit gezondheidsvoordelen heeft.

Bij de teef is castratie het chirurgisch verwijderen van de eierstokken en soms ook de baarmoeder. Bij de reu worden de teelballen verwijderd. Door castratie wordt de productie van geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen onomkeerbaar gestopt.

Beide ingrepen gebeuren onder volledige verdoving door een dierenarts.

Wanneer castreren?

Meestal wordt de castratie uitgevoerd op een leeftijd van 6 tot 9 maanden. Ook pups kunnen al gecastreerd worden. Wat de beste leeftijd is, hangt af van het geslacht en het ras van de hond. Bespreek met je dierenarts de ideale leeftijd voor jouw hond.

Toch een nestje?

Fok alleen met je hond als je zeker bent dat je verantwoordelijke eigenaars kan vinden voor de pups. Als je wilt fokken, laat een dierenarts dan beide ouderdieren screenen op erfelijke aandoeningen. Doe je dit niet, dan kan de nieuwe eigenaar jou verantwoordelijk stellen als er problemen opduiken.

Een pup moet volgens de wet minstens 8 weken bij de moeder blijven. Langer is beter als de pup in een gezonde huiselijke omgeving opgroeit. Hou er rekening mee dat pups nog niet zindelijk zijn en met hun scherpe tandjes veel kunnen vernielen.

In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De verkoper moet de chip overschrijven op naam van de koper via www.dogid.be.

Als je meer dan 2 nesten per jaar hebt, dan moet je een erkenning aanvragen als kweker. Alleen erkende honden- en kattenkwekers mogen adverteren op zoekertjessites. Het is verboden voor particulieren om honden te verkopen of gratis weg te geven via een advertentiebord in een winkel of warenhuis en via sociale media zoals Facebook. Op het internet mogen particulieren enkel adverteren in gespecialiseerde media.