Dierenarts

Foto van mensen in een dierenartsen praktijk

Geregeld met je huisdier naar de dierenarts is een goede zaak

Een goed verzorgd huisdier is een gezond en gelukkig huisdier. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dat valt wel mee.
Hou enkele aandachtspunten in het oog en je kat, hond, cavia, konijn of paard blijven in topconditie.

Verzorging zeg je?

Tja, wat betekent dat nu, een goede verzorging? Je huisdier kan het je immers niet vertellen als het tandpijn heeft, zijn eten op zijn maag blijft liggen of het een te hard ‘bed’ heeft. Of als het naar de dierenarts wil. En vergeet niet dat een regelmatig bezoek aan een dierenarts sowieso noodzakelijk is om je huisdier gezond én gelukkig te houden.

Waarom moet je met je dier naar de dierenarts als je dier niet ziek is?

Wie een dier in huis heeft, denkt soms dat een dierenartsbezoek enkel noodzakelijk is wanneer er zichtbare klachten zijn. Niets is echter minder waar. Af en toe -hoe vaak hangt van dier tot dier af- naar de dierenarts op controle kan veel problemen voorkomen.

Voor welke zaken moet je zeker naar de dierenarts:

 • Jaarlijkse controle
 • Vaccinaties
 • Preventie
 • Tandverzorging
 • Advies
Hoe vind je een dierenarts die bij jou en jouw dier past?

Informeer je grondig. Vraag eens aan vrienden, kennissen, buren,... met dezelfde diersoorten wat ze van hun dierenarts vinden. Zorg dat je een goed beeld krijgt van de dierenarts, het werk, de omgang met de dieren, enz. Hou eventueel ook rekening met de ligging of bereikbaarheid.

Ook van dierenartsen kan je beoordelingen vinden op internet maar gebruik deze met de nodige voorzichtigheid.

Waar moet je op letten?

Een dierenarts kiezen is zoals je huisarts kiezen. Je kan op een aantal zaken letten, maar het is vooral belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de dierenarts.

Het spreekt voor zich dat het van groot belang is dat de dierenarts kennis heeft van jouw huisdier(soort). Niet alle dierenartsen behandelen vogels, honden of katten. Voor speciale diersoorten zal je soms wat langer moeten zoeken. Maar ook daar kan een dierenarts uit de buurt jou mee verder helpen. Er zijn dierenartsen die ervaring hebben met vissen, reptielen, papegaaien,…

Welke vragen stel je je hierbij best?

 • Hanteert de dierenarts jouw dier op een correcte manier?
 • Luistert de dierenarts? Stelt hij / zij bijkomende vragen?
 • Kijkt de dierenarts je huisdier volledig na?
 • Controleert de dierenarts de chip en registratie van je hond / kat?
 • Geeft de dierenarts objectieve informatie, bijvoorbeeld over voeding?
 • Is de praktijk verzorgd en hygiënisch?

Net zoals bij de gewone geneeskunde zijn er ook groepspraktijken met alle voor- en nadelen.

Als je je dierenarts hebt gevonden, vraag dan zeker na of er een wachtdienst is en wie je kan bereiken bij noodgevallen (ongeluk, voedselvergiftiging,…).

Kijk mee en ontdek waarom een goede en regelmatige
verzorging van levensbelang is

Hoeveel kost een dierenarts?

Er zijn geen vaste tarieven. Maar de dierenarts is wel verplicht om de prijzen te vermelden in de wachtzaal of op de website. Bij ingrepen of bepaalde behandelingen zal de dierenarts je normaal gezien informeren over de kosten die er zullen zijn. Uiteraard kan je hiernaar ook zelf vragen.

Hoe bereid ik mijn dier voor op een bezoek aan de dierenarts?

Zorg dat je de nodige informatie meehebt: het paspoort en / of vaccinatieboekje, namen van de medicatie of speciale voeding die het dier krijgt. De persoon die met het dier naar de dierenarts gaat, moet goed op de hoogte zijn van het gedrag van het dier gedurende de voorbije dagen (eetlust, stoelgang, drinken, normaal / abnormaal gedrag) en de eventuele problemen die zich voordoen.

Kom niet te vroeg om stress in de wachtzaal te vermijden. Als je er toch vroeger bent, laat dan weten dat je er bent en wacht buiten.

Hoe makkelijker de dierenarts het dier kan onderzoeken, hoe beter voor het onderzoek en het dier. Je kan je dier hierop trainen door regelmatig thuis te oefenen op aanrakingen zodat een onderzoek van bijvoorbeeld de tanden vlot verloopt.

Gebruik voor kleine dieren een comfortabel transportmandje dat veilig is zowel voor jou als het dier. Als je dier heel angstig is, kan een mandje waarvan je het bovendeel kan verwijderen een oplossing zijn. Ook hier kan je je dier voor trainen. Laat het transportmandje deel uitmaken van het alledaagse en zorg dat het dier er altijd toegang tot heeft.

Is je kat heel angstig en stressgevoelig, dan kan je 15 tot 30 minuten voor het vertrek het mandje besproeien met een feromoonspray of gebruik een geurspeeltje met valeriaan. Vraag je dierenarts naar rustgevende supplementen of medicatie als het echt nodig is. Dit kan voor angstige honden en katten een groot verschil maken. Verwittig je dierenarts op voorhand als je weet dat je dier agressief gedrag vertoont!

Met je kat naar de dierenarts? Leer er hier alles over.

Ik ben niet tevreden over mijn dierenarts. Wat kan ik doen?

Het is belangrijk dat je een goed contact hebt met je dierenarts zodat je problemen kan bespreken. Vaak berusten fouten of klachten op misverstanden of slechte communicatie. In een groepspraktijk kan je je richten tot de verantwoordelijke.

Kan ik een ziekteverzekering nemen?

Verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben een ziekteverzekering voor dieren, meestal voor honden en katten. Maar zoals bij alle verzekeringen moet je goed de kleine lettertjes lezen. Het ras, het geslacht en de leeftijd van de hond of kat spelen een belangrijke rol. Niet alles wordt terugbetaald en er zijn wachttermijnen. Vraag hierover zeker advies aan je dierenarts.

Verzorging loont

Je ziet het, om je huisdier gelukkig en gezond te houden, hou je best wel wat zaken in het oog. En ga je dus geregeld op bezoek bij je dierenarts. Dat vergt tijd, inzet en wat centen, maar denk eraan: van een goede verzorging, daar wordt iedereen beter van!